Ankara

Ankara’da tüy bankası kuruldu!

Başkent Ankara’da, çeşitli kuş türlerine ait tüylerin saklandığı ve yaralı kuşların sağlığına kavuşturulduğu Tüy Bankası, bilimsel araştırmalara önemli ölçüde katkı sunuyor.

Ankara Üniversitesi Teknokent’in desteklediği ve Simurg Kuş Yuvası Derneği ile gerçekleştirilen iş birliği neticesinde kurulan Tüy Bankası’nda, Türkiye’de kaydı tutulan 504 kuş türünün 200’üne ait on binlerce tüy, özel tekniklerle saklanıyor. Merkezde, kuş popülasyonlarının izlenmesinden nesli tehlike altında olan türlerin korunmasına dek pek çok alanda bilimsel faaliyetler yürütülüyor. Yerli ve yaralı ebabil, kırlangıç gibi kuşlar, buradaki tüy implantasyonu uygulaması sayesinde doğaya geri dönüyor.

MODERN BİR MERKEZDE GENİŞ ÇALIŞMA YELPAZESİ

2019 yılında Ankara Üniversitesi Teknokent’te kurulan Hayvan ve Bitki Genomik Araştırma İnovasyon Merkezi, kuş türlerinin sayısının ve dağılımının izlenmesine katkı sağlayacak çalışmalara imza atıyor. Saha faaliyetleri sırasında veya Türkiye’nin farklı bölgelerinden Simurg Kuş Yuvası Derneği’ne getirilen kuşlardan, tıbbi müdahale gerektirmeden alınan tüyler bankaya ulaşıyor. Bugün gelinen noktada, 200 farklı türden elde edilen binlerce tüy, gelişmiş yöntemlerle burada muhafaza edilmeye devam ediyor.

DNA BARKODLAMA VE POPÜLASYON TAKİBİ

Tüy Bankası’nda, DNA barkodlama teknolojisi aracılığıyla, bölgesel bir kuş türleri veri tabanı hazırlanıyor. Araştırmacılar, hem bu türlerin genetik çeşitlilik durumunu incelemek hem de tehlikedeki türlerin korunmasına yönelik veriler toplamak için bu kayıtlardan yararlanıyor. Özellikle kanatları hasar görmüş ebabil ve kırlangıçlar için merkezde bulunan sağlıklı tüyler, başarılı implantasyon operasyonlarıyla kullanılıyor ve bu kuşlar, rehabilitasyon sürecinin tamamlanmasının ardından yeniden doğal ortamlarına bırakılıyor.