Kızılcahamam’da meşhur olarak öne çıkan yemekler arasında kavurma, desti kapama, köfte, bazlama ve gözleme gelmektedir. İlçeyi ziyaret edenlerin bu lezzetleri tatması önemle tavsiye edilmektedir.
Bunun dışında Kızılcahamam’da farklı daha birçok lezzeti denemeniz mümkün. Bu lezzetler şöyle;
Kızılcahamam’da ne yenir? Kızılcahamam’ın meşhur yemekleri nelerdir? Kızılcahamam’a ilk defa gideceklerin mutlaka yemesini tavsiye ettiğimiz yemekler ve yiyecekler şöyle;
ÇORBALAR
1. Tarhana Çorbası: İlçemizde diğer bölgelerin yaptığı tarhanadan daha inse olarak yapılan un tarhanası da denilen tarhanadan yapılan çorbamız, kış ve ramazan sofralarının vazgeçilmezidir.
2. Yayla (Toyga) Çorbası: Yarma, (tarhanalık göcenin ikiye ayrılmışı), pirinç, yoğurt, su karışımından kaynatılarak yapılır.
PİLAVLAR VE YEMEKLER
1. Pirinç Pilavı: Yöremizde yetiştirilen (artık eskisi kadar maalesef yetiştirilmiyor) çeltik yani pirincin pilavı hemen hemen bütün köylerimizin meşhur yemeğidir. Sofraların baş tacı olan yemektir, pilav. sebzeli, etli, tavuklu vb. pek çok çeşidiyle yapılır. Pirincin yanı sıra bulgur pilavı da çeşitli yapılış şekliyle sofralarımızı süsler.
2. Desti kapama(Testi Pilavı): Büyük tencerenin içine kıyılmış kemikli veya kemiksiz etlerle doldurulmuş testi ters çevrilerek konulur. İçi yarıya kadar suylaKızılcahamam Testi Kapama doldurulur ve kaynatılır. Tencerenin içindeki testideki et suyun kaynamasıyla ve buharıyla pişer. Tencerenin suyuna pirinç salınır ve pişirilir, suyunu çekince ocaktan indirilir, testinin eti, pilavın üzerine dökülüp afiyetle yenir.
2. Kızılcahamam Kavurma : Sulu kavurma olarakta bilinen bu yemeği Kızılcahamam Bazlaması ile yiyebilirsiniz. Kızılcahamam’da birkaç meşhur kavurmacı bulabilirsiniz.
HAMUR İŞLERİ
1. Gözleme: Oklavayla yazıldıktan sonra saç üzerine pişirilip yağlanan hamur işidir.
2. Bazlama: Saçta pişirilmiş, mayalı, kalınca yuvarlak daire şeklindeki ekmek.
3. Cızlama: Yumurta, un, maya, tuz yoğrulup elde edilen cıvık hamur kaşıkla saca dökülüp oklava ile düzledikten sonra serilip pişirilerek yapılan hamur işi.
4. Kül kömmesi: Yumurta, yoğurt, yağ, karbonat, su, tuz katıca yoğrulur. Meşe külünün içine gömülür, pişip kabarıncaya kadar beklenir, piştiği anlaşılınca ince ince dilinlenir.
5. Yufka: İnce yuvarlak şekilde açılmış pişmiş veya pişmemiş böreklik hamur işidir.
6. Mantı: Küçük parçalar halinde kesildikten sonra içine kıyma konulur uçları tutturulduktan sonra haşlanarak pişirilen ve sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp üzeri soslanan hamur işi bir yemek çeşididir.
7. Sübüre: Makarna çeşitlerinin elde yapılanının geneline birden sübüre adı verilir. Bir çok çeşidi vardır.
8. Öllüğün körü: Erişte kaynatılır süzülür, altına kavrulmuş kıyma, peynir, ceviz konulur tepsiye dökülüp pişirilir. Yağlanıp yenilir.
TATLILAR
1. Hoş ab (Hoş su)-Hoşaf: Şekerli ve meyveli kaynatılmış sudur. Üzüm, erik, kayısı ve elmalı çeşitleri vardır.
2. Hoşmerim: (Astrolojistik’in kulakları çınlasın Sütle un karıştırılıp kızartılır. Tavada düzlenip iki tarafı kızartıldıktan sonra hafif soğutulup ılık şerbet dökülerek yapılan tatlı çeşididir.
3. Aşure: İçine haşlanmış karışık yiyeceklerden katılıp şekerle pişirilerek elde edilen koyu tatlı çeşididir.